Taxichauffeurs mogen mensen met een blindengeleidehond binnenkort niet meer weigeren. Staatssecretaris Wilma Mansveld gaat daar deze zomer een wet voor maken als gemeenten tegen die tijd de taxichauffeurs in hun regio nog niet gedwongen hebben hun leven te beteren.

Dat blijkt uit een brief van Mansveld aan de Tweede Kamer. Mansveld sprak vorig jaar oktober met de Kamer over de taxichauffeurs die geen (blindengeleide-) hond in de auto willen. Volgens de PVV gaat het vooral om islamitische taxichauffeurs, die honden onrein zouden vinden.

Mansveld vindt de weigeringen ongewenst en onfatsoenlijk en wil daarom zo snel mogelijk van het probleem af. Gemeenten kunnen het via de taxiwet oplossen in overleg met de taxibedrijven, maar als dat niet lukt, komt ze met een wet.

Volgens de PvdA-staatssecretaris gaat het om enkele tientallen weigeringen per jaar, die zich vooral voordoen in de grote steden. Amsterdam en Den Haag hebben hun taxichauffeurs al verplicht tot het meenemen van een blindengeleidehond.